пътеводител на централна стара планина - част 1 пътеводител на централна стара планина - част -2 пътеводител на централна стара планина - част 3

.

Маршрут 19: Плачковци (510 м) – вр. Стражерски чукар (884м) – вр. Голям Кръстец (1008 м) – хижа Кръстец (880 м) – гара Кръстец (870 м)

Маркировка: от Плачковци до ж.п. надлеза – лентова жълта+синя; от ж.п. надлеза до подножието на вр. Голям Кръстец – лентова жълта; от там до гара Кръстец – лентова жълта+зелена. Картова схема: 22, 23, 43 и 44.

Продължителност: 3 часа и 30 мин. Изкачване: 530м. Слизане: 170м. В обратна посока: 3 часа. Маршрутът може да се използва през цялата година.От кметството на гр. Плачковци се тръгва на юг, пресича се по пешеходен мост р. Кьосевска и се излиза срещу църквата св. Илия. На дясно под ж.п. надлеза по шосето към кв. Късовци се откланя маршрут 17, а направо по улицата покрай ж.п. линията продължават маршрути 18 и 19. За около 10 мин се достига до голям жилищен блок, в дясно от който тръгва камениста улица по която се излиза на ж.п. линията. След като се пресекат релсите се поема покрай тях на югоизток. Скоро ж.п. линията пресича шосето към гара Кръстец, като пътят минава под нея през тунел, след което описва няколко серпентини. От тук се тръгва в дясно и се излиза на завоя на пътя, от където на югоизток започва черен път, който почти веднага достига до голяма гола поляна. В началото на поляната се тръгва на ляво по маркирана пътека, която в началото на боровата гора преминава покрай основите на малка постройка и излиза на стар път, по който се продължава нагоре през гората. Изкачва се дълга наклонена поляна, която се пресича от тесен път за с. Донкино. Продължава се по поляната нагоре, преминава се покрай метален стълб от електропреносната мрежа, след който пътеката се изкачва през широка просека между храсталаците. Достига се до изоставена овощна градина, през която се продължава по широк черен път на югоизток. След края на дърветата започват обширни поляни. В ляво склонът е горист, а в дясно гол, с чудесен изглед към високите части на Балкана. Върви се все направо, подминават се няколко разклонения на пътя  и се достига до ниско хълмче, което се подсича от юг. През него е минавало трасе от електропреносната мрежа, от което са останали само стълбовете. Оттатък хълмчето се излиза на асфалтовото шосе към с. Брежниците, което се пресича и се продължава по широк черен път отново в югоизточна посока.

Пътят започва плавно да се изкачва първо покрай поляните, след това навлиза в рядка борова гора, където към него от ляво се присъединява още един път от към селото. След около 10 мин се пресича красива зелена полянка, където основния път се изоставя и се тръгва в дясно по по-слабо изразен път през ниски борови дръвчета. До висок електрически метален стълб той се разклонява, като може да се продължи и по двата пътя, които малко по-нагоре се събират отново. Маркировката е прокарана по лявото разклонение, което подсича ниското възвишение и достига в подножието на вр. Стражерски чукар (844 м), на който има поставени няколко високи антени на мобилни оператори. Върхът се подсича от юг и се излиза на асфалтовото шосе за гара Кръстец. До тук от север покрай вр. Ковачка (810 м) се спуска още един път, който тръгва от шосето Престой-Станчов хан и по който минава старата маркирана в синьо пътека от гр. Трявна към ж.п. спирка Бъзовец (До тук около 2 часа).

По шосето се върви около 10 мин, след което се тръгва в ляво по широк коларски път, който излиза на равна поляна, където се разклонява. Маркировката продължава по десния път, а между двата тръгва стръмна пътека, по която се изкачва маркирания в синьо маршрут за ж.п. спирка Бъзовец. Пътят описва широк завой на изток и се изкачва на втора поляна, на която има стълб от електропреносната мрежа. До тук излиза и маркираната в синьо пътека, която продължава по черен път на североизток. От поляната се продължава на югоизток по стария път за гара Кръстец, който подсича южния склон на вр. Голям Кръстец (1008 м) и изкачвайки се покрай малък поток достига до кръстопът на разкаляна седловинна поляна. До тук от юг излиза и маркираният в зелено маршрут на ПП Българка, който нататък дублира настоящия.

От седловината между Голям и Малък Кръстец към гарата може да се продължи по два начина: да се тръгне директно по пътя на югоизток или да се мине през вр. Голям Кръстец. По-добре е да се избере вторият вариант, който макар и по-заобиколен е интересен и живописен. Тръгва се на север и след стръмно изкачване се излиза на малка полянка,  където има поставена пейка. Пътят пресича поляната и продължава към ж.п. спирка Бъзовец. В ляво започва маркирана пътека, която за кратко достига до върха, на който е построен красивия параклис Св. Иван Рилски. Пътеката е кръгова, на много места са поставени пейки и информационни табели. На слизане се минава покрай обезопасена площадка с красива гледка към Предбалкана. Слиза се отново на поляната с пейката, от където се тръгва на юг и почти веднага се достига до заслон Царски кладенец.

През 1195 г. оттук били пренесени мощите на св. Иван Рилски към столицата Търново. Процесията стояла 7 дни в скалите на върха. Наличието на много кръстове, носени от лицата придружавали шествието, са дали името на върха. През 1999 г. туристи от ТД „Академик-ВТУ“-гр. Велико Търново започват градежа на параклиса, който е завършен през 2001 г. Около върхът е изградена екопътека, поставени са множество пейки и табели. На седловината между Голям и Малък Кръстец са се събирали два важни прохода още от римско време. Това са Дъбовския и Мъглижкия, които са продължавали вече като един през върховете Стражерски чукар и Ковачка към гр. Трявна.

От заслонът се продължава със слизане през гората на югоизток и се излиза на пътя тръгващ от седловината по-долу. По него за около 10 мин се достига до шосето към ж.п. спирка Бъзовец. От тук се завива на дясно, подминава се разклонението по Дядогенчевия път към м. Конарското и се слиза на асфалтовото шосе от гр. Плачковци към гара Кръстец. Преди да се излезе на него има пряка пътека, която сече един от завоите му. След около 15 мин пътят достига до гара Кръстец, като малко преди това в ляво над пътя се намира едноименната хижа (От гр. Плачковци до тук около 3 часа, през вр. Голям Кръстец 3 часа и 30 мин).

Хижа Кръстец (880 м) се намира на около 150 м от гара Кръстец в посока гр. Плачковци. Представлява комплекс от две масивни двуетажни сгради, с общ капацитет 40 места, електрифицирана, с вътрешни санитарни възли и бани. Отоплението е с печки на ток и твърдо гориво, има туристическа столова и кухня. До нея може да се достигне по асфалтов път от гр. Плачковци, дълъг 12 км. Стопанисва се от ТД„Академик-ВТУ“-гр. Велико Търново. За контакти: 0889 710 188; 062 650 454.


Лавиноопасност: Няма.Назад
"Гайд" ЕООД, гр. Бургас
телефон: 0898 632 446
E-mail: guide.staraplanina@yahoo.com

Уникални посещения: Днес 19 / Вчера 56 / Общо 161158 за 3425 дни /
Пътеводител на
Централна Стара планина

All rights reserved