пътеводител на централна стара планина - част 1 пътеводител на централна стара планина - част -2 пътеводител на централна стара планина - част 3

.

Маршрут 41: Гара Копривщица (820 м) – Въртопски теснини – седл. източно от вр. Пъпа (около 1930м)

Маркировка: лентова жълта. От края на гората над подбалканското шосе до вр. Пъпа има прокарана зимна стълбова маркировка. Картова схема: 71, 72 и 87.

Продължителност: 3 часа и 20 мин. Изкачване: 1145м. Слизане: 35м. В обратна посока: 2 часа и 50 мин. Маршрутът може да се използва през цялата година.От ж.п. гара Копривщица до моста над река Въртопа на подбалканското шосе София-Бургас може да се стигне по два начина: пеша или с автомобил по асфалтов път. Разстоянието е около 3.5 км и се изминава пеша за около 1 час.


От гарата се тръгва в източна посока и се достига до разклон: на дясно е за гр. Копривщица, а на ляво към подбалканското шосе. Пътят към Балкана пресича р. Тополница и ж.п. линията и продължава през тясната клисура на Кознишка река. Скоро долината се отваря и отпред се разкрива омайна гледка към масива на Стара планина. Точно насреща планината е „разцепена“ на две от долината на р. Въртопа. Това са Въртопските теснини, криещи много приятни и страховити гледки, и изненади за туриста. Малко преди да достигне главното шосе асфалтовият път от гара Копривщица се разклонява: на ляво се продължава към пътния възел, а на дясно започва път достигащ чак до пътния възел за гр. Клисура. Завива се по дясното разклонение, като почти веднага се завива този път в ляво към няколко кошари и стопански постройки. Достига се до борова гора, която се преминава в северна посока и се излиза на подбалканското шосе западно от моста над р. Въртопа. Веднага след моста в ляво започва туристическата пътека към билото на планината.


В началото се поема на североизток през борова гора. В края на гората пътеката завива на северозапад и с множество серпентини се изкачва по склона към р. Въртопа. По откритите места е прокарана стълбова маркировка, която допълнително улеснява откриването на вярната посока. След около 40 мин се излиза на равна площадка, надвесена над главозамайващата бездна на Въртопските теснини, представляващи хаос от скали и пропасти. След дълго съзерцаване на чудесата на природата се излиза на черен път тръгващ от пътния възел на прага Козница и минаващ по южните склонове на рида Диктепе. Пътят заобикаля крайните западни склонове на рида и през прохладна букова гора се спуска до реката. Оттатък реката започват просторните Въртопски поляни.


Пътят и стълбовата маркировка продължават на изток през поляната. Въртопските поляни са три и са разделени една от друга с тесни ивици гора. Някъде в средата на първата поляна на север се откланят трудно различим черен път и стълбова маркировка водещи до полуразрушена постройка, използвана в миналото незнайно за какво. Продължава се по черния път на изток, пресича се гористо дере и се излиза на втората поляна. Тук също има разклонение в северна посока този път без стълбова маркировка. След ново дере се излиза на третата и най-голяма Въртопска поляна. Голяма част от нея е превзета от хвойна. Пътят пресича поляната в източна посока и достига до началото на гората. Тук е идеално място за бивакуване, като има изграден дървен навес с маса и пейки (От подбалканското шосе до тук около 1 час и 15 мин или общо 2 часа и 15 мин).


От тук през вековната букова гора на север започва малка пътечка, която за около 15 мин излиза над горския пояс и засича стълбовата маркировка, прокарана от Въртопската поляна по рида на североизток. Тук е началото на Национален парк „Централен Балкан“. Изкачването по голият рид спускащ се към р. Въртопа е изморително. Пътека трудно се следи по наклонената поляна, като посоката е единствено на север. На изток е р. Въртопа, извираща под южните скалисти склонове на вр. Малък Вежен, а на юг е гористия напречен рид Диктепе, зад който наднича заобленото било на Средна гора. Следвайки билото на рида се достига до малката седловина източно от вр. Пъпа (1976 м), където се засича зимната пътека на билен маршрут Ком-Емине (От подбалканското шосе до тук около 2 часа и 20 мин или общо 3 часа и 20 мин).


Лавиноопасност: ниска.Назад
"Гайд" ЕООД, гр. Бургас
телефон: 0898 632 446
E-mail: guide.staraplanina@yahoo.com

Уникални посещения: Днес 17 / Вчера 56 / Общо 161156 за 3425 дни /
Пътеводител на
Централна Стара планина

All rights reserved